arxiu d'activitats

Setmana la Natura 2022

Del 22 de maig fins al 6 de juny tindrà lloc aquest any 2022 la Setmana la Natura amb motiu del qual la Coordinadora d’Entitats pel Clima del Garraf ha organitzat diversos actes per posar de manifest la necessitat urgent de preservar el medi ambient, la sostenibilitat i la biodiversitat actualment en perill.

El primer dels actes es farà dijous 26 de maig a les 13h a la sala d’actes de l’UPC Vilanova. Consistirà en una tertúlia científico-tècnica, Estem fent prou per aturar la crisi climàtica? Amb Javier de la Casa, investigador del CREAF i membre de Rebel·lió Científica. Organitza la Universitat Politècnica de Catalunya Vilanova i Rebel·lió Científica.

Dijous 26 de maig a les 19h a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú, i dijous 2 de juny a les 19h en un lloc públic a concretar, Cantada popular pel planeta, a càrrec del Cor de la Turuta de l’entitat ECOL3VNG, per tothom qui vulgui cantar i alhora aprendre cançons amb missatges positius pel Planeta.

Dissabte 28 de maig a les 18h a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú, l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf-Ecologistes de Catalunya i amb la col·laboració de La Frontissa, Associació de Dones Feministes de Vilanova i la Geltrú, convidaran a assistir a la conferència Eficiència energètica a les llars: com fer front a l’emergència climàtica? L’arquitecta ambientalista, Fidela Frutos, explicarà com funcionen les cases autosuficients o passives que es basen en un conjunt d’estratègies per reduir al màxim la demanda energètica. Així, el públic assistent podrà adquirir nocions pràctiques d’estalvi energètic per al seu propi habitatge.

Diumenge 29 de maig de les 10h a les 13h al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat Can Pahissa, s’instal·larà el Mercat de la Turuta a càrrec d’ECOL3VNG, tot al 100% amb moneda social. La finalitat principal és posar en valor tot allò que es pot produir localment, especialment aliments, fomentar el reciclatge i donar visibilitat a la tecnologia popular accessible per tothom i respectuosa amb el Planeta.

Diumenge 29 de maig a les 10.30h a la plaça d’Adarró, Vilanova i la Geltrú, començarà una passejada, amb piscolabis posterior, per la Inauguració de l’últim tram del Camí de Santa Llúcia, via verda entre Vilanova i la Geltrú i el camí Vell de Cubelles. Es tracta del segon tram de l'antic camí de Santa Llúcia que durant dècades ha estat totalment intransitable. Desprès de dos anys i mig de restauració, desbrossament de la vegetació i reconstrucció dels marges de pedra seca, gràcies als voluntaris de Garraf Coopera i amb col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, es recupera aquest camí històric. Al 2019 es va inaugurar el primer tram, entre la urbanització de Santa Llúcia fins a l'avinguda Aragai. Amb la inauguració del nou tram, es completarà una autèntica via verda per a caminants i ciclistes entre Vilanova i Cubelles.

Diumenge 29 de maig i diumenge 5 de juny de 9h a 13h, ARBA Litoral organitza una visita guiada pel terreny municipal de Les Bassetes, on hi duu a terme una restauració ambiental en un projecte de custòdia del territori en col·laboració amb l'Ajuntament de Cubelles. El lloc de trobada serà al centre social de Mas Trader de Cubelles a les 9h, des d’on s’iniciarà el recorregut per explicar els valors naturals d'aquest espai, on es troba la darrera roureda litoral del baix Foix i el mètode per recuperar aquest bosc caducifoli singular, la plantació en laberint. Després es faran tasques de voluntariat, com ara manteniment de les plantacions i millora de l'espai.

Dimarts 31 de maig entre les 10h i les 14h, el Col·lectiu STOP 5G VNG ubicarà a la caseta de fusta a Rambla Principal, 54, Vilanova i la Geltrú, un punt d’informació i de recollida de signatures, reclamant l’aturada del desplegament de la xarxa 5G de telecomunicacions fins que es demostri que són biocompatibles

Dimecres 1 de juny a les 19h al pati del Castell de la Geltrú de Vilanova, organitzat per

La Frontissa i amb col·laboració d’APMA Garraf - EdC, Lluïsa Arranz, enginyera de l’edificació, oferirà una conferència sobre el Projecte Cobertes Mosaic. Fem sostenibles les nostres cobertes. Es parlarà de projectes d’aprofitament dels usos dels terrats: generar energia, fomentar l’autoconsum, implantar cobertes verdes i agrícoles, aprofitament de les aigües pluvials i crear espais de gaudi i socialització en tres tipus d’edificis (de l’administració, de polígons industrials i comunitats de veïns/es).

Divendres 3 de juny a les 18.30h al Centre per la Resiliència i la Sostenibilitat Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, el Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitza una Àgora Ambiental amb la participació de varies Entitats pel Clima Garraf. Es realitzaran diverses intervencions: Bicicletes Compartides Recuperades – Entre Bicis Garraf, El corredor ecològic del camí ramader de Marina - ARBA Litoral, L’impacte de les monedes socials al medi ambient - ECOL3VNG. Com a cloenda, es convidarà a una Cantada popular pel planeta amb el Cor de la Turuta a les 20.30h.

Divendres 3 de juny a les 18:30h a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges i coorganitzat per Amnistia Internacional, Sitges Solidari i APMA Garraf-EdC, tindrà lloc la taula rodona i posterior col·loqui, Canvi Climàtic: és l’hora d’actuar, moderat per la periodista Bàrbara Escuderi. Participaran Joan Parra, membre d’Amnistia Internacional, que parlarà de Com afecta el canvi climàtic als drets de les persones, Joan-Pere Guzmán de Sitges Solidari i de la Xarxa d’Educadores per una Ciutadania Global, que intervindrà per tractar de La nostra petjada ecològica: no és només qüestió de menjar, i per part d’APMA Garraf-EdC parlarà Andreu Bosch entorn a Pensa globalment i actua localment: motius per a l’esperança.

Dissabte 4 de juny entre 18h i 18.45h a Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, APMA Garraf -EdC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, convida a participar en la lectura del conte Sóc el Corriol Camanegre, iniciativa del grup d’entitats Biodiversitat VNG.

Diumenge 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, a les 11h del matí davant del monument a Francesc Macià començarà la Bicicletada... de profit!, que celebrarà també el Dia Mundial de la Bicicleta i organitza Camins Escolars Plataforma Ciutat Educadora. Recorreran els carrils bicis nous de Vilanova i la Geltrú, reclamant una distribució més justa de l’espai públic i posant de manifest la manca de consens en aquesta ciutat entorn al projecte del nou carril bici de l'avinguda Francesc Macià. Camins Escolars, juntament amb entitats ambientalistes i associacions de veïns, porten des del 2016 exigint que totes les escoles i equipaments estiguin connectats amb carrils bici segurs. La bicicletada acabarà a la plaça de les Neus i els participants que vulguin es podran sumar a partir de les 12h al Dinar de profit, gran festa contra el malbaratament alimentari, amb música i tallers infantils, que organitza la Cooperativa La Vinagreta. Es tracta d’un àpat popular, reivindicatiu i gratuït amb música i tallers infantils. A partir de les 10h es convidarà a participar als voluntaris i a les voluntàries a muntar la instal·lació i cuinar el dinar (inscripció pel voluntariat: info@lavinagreta.org).

Dilluns 6 de juny a les 11h, la Casa Blava, juntament amb APMA Garraf-EdC, presenta per primera vegada Un Tomb pel verger d’en Pere Pelut, un taller participatiu per a les famílies que es farà a l’aire lliure durant tot el matí en un verger ecològic. Es tracta de fer un viatge a la natura i un joc de pistes on és important l’observació i on s’ofereix als infants l’oportunitat de descobrir arbres autòctons i es seus fruits, sovint aliments per als animals de l’entorn. El verger es troba a l’Hort Total, Torrent de la Pastera, davant l’Hospital de Sant Antoni Abat, Vilanova i la Geltrú. Es recomana que els infants portin barret i aigua.

Finalment, dimarts 7 de juny a les 11h a Can Pahissa, Vilanova i la Geltrú, La Casa Blava amb la col·laboració de l’Ajuntament, proposarà com a activitat de l'Agenda Escolar 21 l’espectacle de titelles Darrera de casa, la finalitat del qual és transmetre la prioritat de salvar els espais verds de la bulímia immobiliària. Posteriorment, es farà la lectura del manifest ambiental escolar.

La Coordinadora Entitats pel Clima Garraf va sorgir l’any 2019 per la necessitat de coordinar esforços en l’àmbit de la millora i protecció del medi ambient per part de la societat civil de la comarca del Garraf. L’objectiu estratègic es basa en una millora de la sostenibilitat ambiental amb un possible horitzó del 2030: els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la Transició Ecològica i la Carta de la Terra, per tal de construir una societat global justa, sostenible i pacífica al segle XXI. Aquest objectiu estratègic es construeix amb els objectius específics de cada entitat participant; consum responsable i sobirania alimentària, mobilitat sostenible, defensa i restauració del territori, desenvolupar un ecosistema econòmic ecològic local, organitzar activitats obertes a tothom per promoure la sensibilització ambiental, etc. incidint doncs activament en les institucions públiques per aconseguir unes millors condicions ambientals i qualitat de vida per la ciutadania.

PER AMPLIAR INFORMACIÓ, CONSULTAR EL WEB DE LA SETMANA DE LA NATURA 2022

_______________

balenes a les costes del Garraf

Xerrada, piscolabis i taller participatiu

divendres 4 de març, 18:00 h
Casa del Mar, Passeig Marítim 63, Vilanova i la Geltrú

Preu 5 euros o 5 turutes

Gratuit nens fins 12 anys i socis APMA

Cal inscripció prèvia

Sabíeu que a les costes del Garraf podem veure balenes?

La presència del rorqual comú,la segona balena més gran del món, és un fet pocconegut pel conjunt de la societat.

Des de 2014, l’associació EDMAKTUB ha estat duent a terme el Projecte Rorqual, el qual estudia la presència del rorqual comú a les costes catalanes. Per tal de compartir el coneixement adquirit al llarg d’aquests anys proposem aquesta xerrada en la que explicarem la presència del rorqual comú, l’ús de l’habitati els perills als que s’enfronta.Us explicarem la biodiversitat i les característiques de la zona del Garraf exposant les diferents especies que es poden observar i la relació que tenen entre elles. Per acabar repassarem breument que fer en cas d’albirament de cetacis i accions que podem prendre per a protegir el medi marí.

Al finalitzar la xerrada es farà un piscolabis en el que es podrà aprofitar per conversar amb els membres de l’associació.

A continuació, es realitzaran un parell d’activitats relacionades amb els temes tractats a la xerrada.La primera activitat consistirà en entendre la importància dels sons en la orientació dels cetacis i els problemes delsoroll acústic. La segona activitat consistirà en aprendre a identificar els individus de les diferents espècies. L’activitat és per a tots els públics, hi haurà imatges amb diferents nivells de dificultat. Per finalitzar l’esdeveniment es realitzarà un concurs utilitzant la plataforma Kahooti es repartiran petits premis per alstres guanyadors.

 

SORTIDA AMBIENTAL PELS VOLTANTS DE VALLCARCA PARC DEL GARRAF

 

DIUMENGE, 13 FEBRER 2022. Inici caminada 9.30h

Lloc de trobada

En cas que algú no compti amb vehicle, ens podeu consultar (apmavng@gmail.com) per intentar resoldre-ho.

 

Recorrerem un itinerari interessant i didàctic ple de punts d'interès, on aprofitarem les pauses per explicar els valors naturals i etnogràfics, així com els diversos casos de conflictes ambientals que anirem veient al llarg del recorregut. 

 

Es tracta d'un itinerari amb dificultat tècnica moderada-difícil, amb trams de fort pendent, pel que es recomana sobretot portar calçat de muntanya per protegir-se del terreny càrstic propi del Massís del Garraf. En aquesta ocasió, degut als desnivells, aquesta ruta no és apta per infants.

 

Distància: 10.3 km. Ruta circular - sentit horari
Desnivell: 260 m. Temps: 5 h.
Principals ambients naturals: Conreus, vinya, ermots, roquissars, pineda i garriga

 

I recordeu, com sempre portar aigua, esmorzar i bon calçat!

 

vallcarca

 

 

 

COMUNICAT DE PREMSA. 18 d’octubre de 2021

L’APMA proposa un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix

La proposta és ara en mans de l’Ajuntament de Cubelles, la Generalitat i el Consell Comarcal.

L’Agrupació per la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) ha enviat les seves consideracions al respecte dels efectes en el medi ambient que pot comportar el projecte de Desmantellament i enderroc de les instal·lacions associades a la central tèrmica del Foix i reversió de les concessions d'ocupació del domini públic maritimoterrestre.

L’APMA, així com també l’Ajuntament de Cubelles i el Consell Comarcal, ha estat consultada per la Generalitat per tal de resoldre l’abast i les conseqüències d’aquest projecte que tan preocupa als ajuntaments del litoral penedesenc.

L’APMA no només ha enviat les seves consideracions del projecte sinó que ha anat més enllà. Proposa un corredor biològic que connecti el litoral de Cubelles amb el Parc del Foix. El projecte consistiria en la renaturalització dels espais ocupats anteriorment per la Tèrmica que podrien formar un corredor biològic que aniria del mar i arribaria a connectar amb el Parc del Foix.

L’APMA creu que d’aquesta manera es tancaria aquest capítol de la història de la Central Tèrmica de Cubelles, en homenatge a totes aquelles persones que van participar en el moviment en contra de la instal·lació de la central a Cubelles.

La realització del projecte reportaria a Cubelles un gran Parc central que ajudaria a mitigar el canvi climàtic. Per altra banda, seria una bona manera de compensar les tones de CO2 que ha emès la central al llarg dels anys durant el seu funcionament.

Respecte al desmantellament i enderroc de les instal·lacions de les concessions d'ocupació del domini públic maritimoterrestre, l’opinió de l’APMA és que les obres que es facin siguin les que comportin el mínim moviment de terres i només es realitzi la demolició parcial de la dàrsena. Cal tenir en compte que els espigons de la Tèrmica es troben a 400 m del límit nord de la zona de Xarxa Natura 2000 anomenada Costes del Garraf.

L’APMA alerta també que la pujada del nivell del mar per efecte del canvi climàtic serà molt més gran del que pensen els promotors de l’obra, segons indiquen les últimes previsions del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) presentades recentment.

Per altra banda, l’APMA celebra que el projecte presentat per ENDESA no comporti cap transvasament de sorra addicional. Recorda que a 1993 es va portar a terme un transvasament de 2,5 milions de metres cúbics de sorra extreta del mar davant de la costa de Vallcarca i Sitges amb la finalitat de “regenerar“ les platges de Calafell, el Vendrell i Roda de Berà. Això va suposar una alteració del fons marí que encara s’estan pagant les conseqüències. En aquell moment, APMA va presentar al·legacions en contra del projecte de transvassament i, fins i tot, va portar la denúncia a la fiscalia de Medi Ambient contra Josep Borrell, en aquell moment, ministre d'Obres Públiques i Urbanisme de l’Estat.

el corredor verd

publicat : eix diari /

_____________________________

ATUREM L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT

cartel 19s

📣 CONTRA LES AMPLIACIONS D’AEROPORTS, EL GARRAF RESPON!

APMA, La Casa Blava, ARBA, la Foixarda, la Frontissa, Alytes, ECOL3VNG, la Vinagreta, ADS, Fundació ENT, Plataforma en defensa de l'Ortoll Sant Gervasi, Plataforma pels Camins Escolars VNG ,

 

Prou polítiques negacionistes; defensem el territori!

 

18 SETEMBRE, 12h

Trobada de preparació de pancartes, materials i consignes. A Can Pahissa. 

 

19 SETEMBRE, 12h

Concentració unitària a Barcelona. Sortida a les 10h de l'estació de tren de VNG.

GRAN CONCENTRACIÓ UNITÀRIA CONTRA LES AMPLIACIONS D’AEROPORTS

19 setembre 12 h.

Lloc: c/ Tarragona entre pl.d’Espanya i pl. Països Catalans (Bcn).

 

#19S TOTHOM AL CARRER!
#MenysAvionsMésVida

https://twitter.com/ApmaGarraf

________________________________________________________

MANIFEST PLATAFORMA VERDA DE L'AUTÒDROM

Aquests mesos no hem fet sortides però estem molt implicats en aturar el macroprojecte eqüestre i d’activitats relacionades amb el món del motor. Ja som més de 15mil persones que hem signat la campanya de change.org i també pots signar el Manifest per demanar-li a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes paralitzar aquest desmesurat macroprojecte.

Podeu accedir a més informació sobre la campanya a través desalveml'autòdrom

les xarxes socials de la Plataforma Verda de l'Autòdrom:

twitter.com/pvautodrom/

instagram.com/pvautodrom/

youtube.com/channel/

 

 

DIUMENGE, 8 DE MARÇ 2020, ens trobarem per a fer una ruta per Ribes i la riera de Begues.

El lloc de trobada serà al carrer Olivella, 34-36 de Sant Pere de Ribes a les 9h.
A  continuació tota la informació:
Data: 08/03/2020  Hora de sortida: 9:00 
Punt inici: 41.263761, 1.780615 https://goo.gl/maps/h77YzeNpQXEPoA1A7
Distància: 10.14 km Ruta circular - sentit horari
Desnivell: 387 m. Temps: 5 h.

Ribes - Riera de Begues - coll de Gleieta - Jugadors - Ribes

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/200510-apma-ribes-riera-de-begues-coll-de-gleieta-jugadors-10km-44631337

 

DIUMENGE, 9 DE FEBRER 2020, Trobada a les 9 :00h i inici caminada 9 : 30h

Castellet - la font d'Horta (pantà de Foix) - Vegeu l'article EL PANTÀ DE FOIX

Punt inici: N41.25791 E1.62963 https://goo.gl/maps/WPSXPxupDx2E9rdp7
Distància: 9.1 km Ruta circular - sentit antihorari
Desnivell: 260 m. Temps: 3:30 h.
Principals ambients naturals: embassament, pineda, bosc de ribera i conreus
Punts destacats del recorregut: inici sentit antihorari (N41.25787 E1.62990), Pont de Font d'Horta (N41.25791 E1.62963), Font d'Horta (N41.25237 E1.62988), Masia la Creu (N41.24968 E1.63282), Cal Bladet (N41.25527 E1.63836), Pantà de Foix (N41.25636 E1.63880)
Cartografia: Mapa Ed. Piolet: Parc del Foix i Parc d'Olèrdola.. Escala 1: 20.000 (ED 50)
Bibliografia: Paratges naturals Massis del Garraf i Conques de L'Anoia, del Foix i del Gaià. Itineraris, fauna i vegetació - Xavier Bayer i Cisco Guasch. - Itinerari nº 11, pag. 117.

 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Pantà_de_Foix

I recordeu com sempre portar aigua, esmorzar i bon calçat !

Pantà de Foix-1
Sector de ponent de la Presa de l'Embassament del Foix
desembassament
Desembassament d'aigua del pantà
Pantà de Foix-2
Sector de llevant de la Presa de l'Embassament del Foix

DIUMENGE, 12 DE GENER 2020, SORTIDA A LES 9:00

Punt inici: 41.236631, 1.778849 (al final de la ronda America de la urbanització Rocamar)

200112 APMA Ribes - Autodrom 6.7km. 100m 3h

Enllaç a l'article complet.

 

DISSABTE, 27 D'ABRIL, SORTIDA: Plaça d'Adarró (Vilanova), 9h RECORREGUT: 4 km fins desembocadura riu Foix, tornada en tren. Tornada circular opcional pel camí Adarró, 5 km aprox. DIFICULTAT: fàcil. Cal portar esmorzar i protecció solar ORGANITZA: Agrupació per a la protecció del medi ambient, APMA Garraf INSCRIPCIONS: apmavng@gmail.com (No imprescindible)

Enllaç de l'article complet

APMA DEL GARRAF-LA FALCONERA - BIODIVERSITAT SITGES. Maig 2018

Sitges viu una nova urbanització onada a la zona de la Plana-Santa Bàrbara. Una vegada més, l’empresa immobiliaria tindrà un valor més gran que l’interior, que s’observa amb més impacte sobre l’entorn que hi ha.

Aquesta expansió urbana paradoxalment sense cobrir el 100% de les accions d’habitatge de la població autòctona i que hi ha hagut 450 habitatges de protecció social, els preus d’altres habitatges no s’han quedat amb la majoria de les botigues dels sitgetans.

A més d’aquest aspecte també podem patir una pausa en els recursos naturals. Estem parlant de l’activitat feta l’entorn del bosc de Can Bruguera. per construir un vial que presumiblement farà al mateix temps de franja de protecció contra incendis de la zona urbanitzada.

Enllaç de l'article complet

En som víctimes i botxins, alhora, no ens n'adonem. RIP per a la botiga de barri.

Agrupació per a la protecció del medi ambient del Garraf. Maig 2018

De sobte, un bon dia ens adonem que els carrers, el barri, ja no són el que eren. I és que el nostre paisatge urbà ha canviat. El canvi ha estat gradual al llarg de les darreres dècades i nosaltres inconscients i atrafegats pel dia a dia no ens hem adonat fins que l’evidència és tan forta que ens ha fet obrir els ulls de cop… i despertar a una realitat : RIP per a la botiga de barri, RIP pel comerç local, de proximitat, de confiança, de veí a veí.

Enllaç a l'article complet

La desembocadura del Foix

APMA/ BOSC VERD/ GEPEC 11 de febrer de 2018

Creiem que s’estan duent a terme uns passos molt necessaris en la preservació d’aquest petit espai, vital per infinitat d’espècies d’aus, en especial per aquelles que en èpoques de migració no disposen de gaires indrets on descansar i reposar forces

Les entitats ecologistes APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf), BOSC VERD de Vilafranca del Penedès, GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) volen fer aclariments sense comptar l'article publicat el passat dia 5 / 02/2018, titulat: Falsa política medioambiental de l’Ajuntament de Cubelles a la protecció de l’espai Delta del Foix.

Creiem que heu d’haver denunciat les agressions al medi ambient, que són moltes, però també s’haurien d’advertir en fitxes reals de la realitat més actual.

Enllaç a l'article complet "

 

Image removed.

 

MEDI AMBIENT, UN DEPARTAMENT IMPRESCINDIBLE DEL NOU GOVERN DE LA GENERALITAT PER GARANTIR EL FUTUR DE CATALUNYA.

 

Catalunya, 8 de febrer de 2018

 

Davant la proximitat de la constitució d'un nou Govern de la Generalitat, les entitats ecologistes, ambientals i plataformes de defensa del territori català han adreçat un Manifest als grups parlamentaris on demanen la recuperació del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

 

L'argumentari exposat al manifest demana recuperar el Departament de Medi Ambient, com a eina imprescindible dins de l’acció del nou govern per poder avançar cap a una transformació del model de país. En la darrera legislatura el govern es va dotar d'un macrodepartament de Territori i Sostenibilitat, però el resultat ha demostrat que no és operatiu subordinar medi ambient a Obres Públiques i Infraestructures.

 

El Manifest conclou que la recuperació del DMA serà una eina imprescindible per facilitar que la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals i de sostenibilitat esdevinguin una peça clau i transversal del nostre futur com a poble així com de l’acció de totes les nostres institucions de govern.

 

Les més de 40 entitats signants, entre les quals hi ha les més significades del país en la defensa ambiental i la promoció dels valors ecològics es comprometen a donar suport a un procés participatiu per contribuir a assolir aquests objectius indefugibles i esperançadors.

Enllaç al manifest  

L'APMA denuncia que el govern de Vilanova està destruïnt l’hàbitat del corriol camanegra amb les obres

 

29 de gener de 2018

 

Demanem que s’aturin de forma immediata les obres a la platja de Ribes Roges per l’impacte dels treballs a la zona de nidificació d'aquesta au

 

L'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA) ha presentat una denúncia administrativa contra el govern de Vilanova per les obres de millora de la desembocadura del torrent de Sant Joan. L'entitat ecologista alerta que aquests treballs estant destruint "l’hàbitat del corriol camanegra (Charadriux alexandrinus) que nidifica en aquest espai". Cal recordar que aquest corriol està considerat com a espècie protegida (categoria C) pel Decret Legislatiu 2/2008; figura en el Annex I del Decret 148/1992, com a espècie sensible; i està protegida com a espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat per la llei 42/2007, de 13 de desembre, del “Patrimonio Natural y de la Biodiversidad”.

 

L'APMA denuncia l’impacte que pot tenir l’extracció de més de 100.000 m3 d'aigua l’any que preveu la fase I del projecte i demana al govern local que "s’aturin, de forma immediata les obres" i que "se sotmeti el projecte a una avaluació ambiental segons mana la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, que tingui en compte les dues fases del mateix projecte". De fet, l'entitat demana que aquesta avaluació ambiental estudiï "l’impacte sobre l’aqüífer d’aquest malbaratament d’aigua que, a més, que va en contra dels fonaments conceptuals d’una Nova Cultura de l’Aigua" i "l’impacte sobre el corriol camanegre". En aquest sentit, esperen que l'estudi informi de les mesures previstes per prevenir, reduir i, en la mesura que sigui possible, corregir qualsevol efecte negatiu rellevant en el medi ambient, tenint en compte el canvi climàtic.

 

 

COMUNICAT APMA

 

2 de octubre de 2017

 

La nostra entitat, Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) té com a finalitat principal la cura del medi ambient però no pot quedar indiferent davant els fets esdevinguts durant la jornada d’avui, dia 1 d’octubre a Catalunya.
Condemnem l’ús de la violència practicada per la policia espanyola contra població civil pacífica i pacifista en una clara vulneració de l’article 7 de la CE que no permet actes de violència militar per part dels estats membres contra la seva població civil indefensa.
Europa i la comunitat internacional ha d'exigir explicacions al govern espanyol i reconèixer el dret a l'autodeterminació de la nació catalana. Al mateix temps ens sumem a les nombroses peticions de dimissió del mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy.
APMA

 

Recuperen a Vilanova i la Geltrú l’històric camí ramader que unia amb la Cerdanya

 

16 d'abril de 2017

 

Una plataforma ecologista lidera la restauració de l'Ortoll, un dels últims espais verds que resten al litoral de la demarcació de Barcelona

 

La Plataforma Salvem l’Ortoll ha recuperat el tram de Vilanova i la Geltrú per on passava el camí ramader que unia històricament el Penedès amb la Cerdanya. El camí, datat de l’any 1079 com a mínim, es pot recórrer ara després que s’hagin tret tones de terra i escombraries, mentre s’estan acabant de reconstruir els murs de pedra seca que el delimiten. Aquest és un dels projectes que lidera Salvem l’Ortoll, simultàniament a la restauració dels boscos d’aquesta gran zona verda de Vilanova a tocar del mar, una de les últimes que resta al litoral de la demarcació de Barcelona. Són 100 hectàrees on una vintena de voluntaris estan reforestant i recuperant l’entorn per crear un indret de divulgació de la natura i un punt d’atracció pel turisme sostenible.

 

El tram recuperat uneix el jaciment d’Adarró amb el poble pescador de Santa Llúcia. A aquest tram, d’1,3 km, la Plataforma Salvem l’Ortoll va trobar grans quantitats de terra i runa que cobrien bona part del traçat, fins a dos metres d’alçada. Enrique Castro, portaveu de la plataforma i membre de Garraf Coopera, lamenta a l’ACN la quantitat de brossa que hi havia acumulada en trams que estaven coberts des de fa gairebé 50 anys, ja que recorda que es tracta d’un itinerari “de gran riquesa cultural, natural i arqueològica”. Tot i les grans muntanyes de runes acumulades, però, Castro aplaudeix que també han descobert espècies de flora “inesperades” i punts elevats que ara els permetran crear futurs miradors i punts de guaita d’ocells. Amb el camí reobert per al pas de vianants i bicicletes, la Plataforma Salvem l’Ortoll instarà l’Ajuntament de Vilanova a preparar la documentació necessària per traslladar la recuperació a la Generalitat i que sigui aquesta qui garanteixi la preservació oficial del traçat.La recuperació del camí ha estat el fruit de diversos anys de feina que van començar el 2011, arran de les mobilitzacions i assemblees del moviment 15-M. Enrique Castro i dues persones més van encapçalar les feines de neteja, ja que recorda que el camí ramader “era un punt de circulació de ramats, però també de cultura i d’informació”. “No pot ser que això ho perdem”, afegeix.Restaurar els boscos, un projecte a 25 anysSimultani al projecte del camí, la Plataforma Salvem l’Ortoll fa més d’un any que s’ha submergit als boscos d’aquesta gran zona verda per fer-los reviure. Durant aquest temps, han definit els camins utilitzables, han plantat centenars d’espècies d’arbustos, han desbrossat les zones malmeses i han recuperat una petita bassa d’aigua per propiciar l’arribada de fauna.Amb aquestes tasques, la plataforma es planteja un doble objectiu: crear una escola de la natura i impulsar el turisme sostenible. “Sostenible vol dir que gaudeixes de l’espai, el cuides, trepitges només on es pot fer i vius en relació amb l’entorn”, remarca Enrique Castro, qui fa una crida a la conscienciació de la ciutadania per no malmetre l’entorn que s’està recuperant. “Aquí volem sentir la natura, i si no recuperem això, culturalment estem perduts”, afegeix.Les tasques de recuperació s’estan centrant al Turó del Seu, de propietat municipal i cedit a la Plataforma, que hi treballa tots els dilluns i un diumenge al mes, amb la col•laboració de dos instituts de la comarca. A més, de cara al proper estiu, està previst la convocatòria d’un grup de treball amb 15 joves de diferents països europeus per redoblar les feines sobre el terreny.A banda de les tasques de neteja i replantació, la Plataforma es proposa també punts d’actuació més ambiciosos. Per exemple, preveuen crear una petita plaça natural amb bancs de pedra en una de les pinedes, i reconstruir una casa abandonada i destruïda que hi ha enmig del bosc, també a base de materials naturals. Tant els projectes de naturalització com aquests últims tenen un recorregut d’execució, com a mínim, a 25 anys vista, segons els càlculs de la Plataforma.L’Ortoll del Cos HumàA la recuperació del camí ramader i dels boscos, la Plataforma Salvem l’Ortoll hi ha sumat una tercera via de treball: la medicina natural. És per això que han aprofitat una històrica clariana destinada a la caça d’ocells per crear ‘L’Ortoll del cos humà’, amb un mètode que segueix la tradició xinesa. Es tracta d’un conreu en forma de rellotge, dividit en 12 petites parcel•les. Cadascuna acull herbes remeieres per potenciar els òrgans del cos humà que treballen més intensament a cada hora del dia. En aquests moments es conreen 20 espècies, com farigola, orenga, romaní, espígol, aloe vera i equinàcea, però l’objectiu és arribar a les 36 plantes diferents per tal que els voluntaris es responsabilitzin del seu creixement i en puguin fer ús, “sense haver de prendre tants antinflamatoris”, conclou Enrique Castro.

 

El corriol camanegre ja nidifica a la platja vilanovina en un espai protegit

 

12 d'abril de 2017

 

Es detecten corriols camanegres covant ous a la platja de Ribes Roges de Vilanova i la Geltrú. Diverses entitats ecologistes han denunciat les darreres actuacions a la sorra que han destruït una part de la vegetació de la zona de nidificació d’aquest ocell, una espècie protegida. L’Ajuntament vilanoví nega que s’hagi destruït l’hàbitat del corriol i en un comunicat afirma que s’ha fet una neteja de residus abocats a la llera del torrent.

 

corriol

 

 

 

 

 

 

 

Corriol Camanegre

 

 

 

Deixar la Cymodocea

 

23/01/2017

 

Aquests herbassars escampats arreu, que ens ha deixat el mar, no són algues. Es tracta d'una planta fanerògama marina que es diu Cymodocea nodosa. Es del mateix grup que la Possidonia oceanica. Estaria bé deixar-ne part d'aquestes deposicions del mar ja que poden estabilitzar la sorra i crear dunes incipients.
Aquesta foto es va fer ahir diumenge a la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú.

 

 

 

Image removed.

 

Dipòsits de Cymodocea a la platja

 

SOTERRÀNIA

(sector eventualment anomenat Eixample Nord)

15/01/2017

En els últims temps hi ha hagut un gran interès per part dels ajuntaments de créixer urbanísticament, ja que creien que aquest creixement comportaria paral·lelament un creixement econòmic. Aquest creixement ens ha aportat una bombolla immobiliària que encara ha agreujat més la mal anomenada “crisi”. Aquest interès per part de molts ajuntaments, entre els que es troba el de Vilanova i la Geltrú, s’ha traduït en unes polítiques urbanístiques dirigides cap aquest objectiu: l’urbanisme com a eina de desenvolupament econòmic.

 

AL·LEGACIONS AL PROJECTE DE REIAL DECRET D'AUTOCONSUM

 

18 de juny de 2015

 

Avui ja sabem que el Ministeri d'Indústria ens va enganyar, perpetrant una mortal retallada a les energies renovables de més de 3.000 milions d'euros anuals, basant-se en un informe que no existia. Per justificar-ho, el Ministeri va contractar a dit a dues consultores. Una d'elles va trencar el contracte. L'altra va lliurar el seu informe una vegada que la retallada ja havia estat aprovada!

 

Però junts podem rectificar aquest disbarat. El govern està encara grogui després de la patacada electoral, i un nombrós grup d'organitzacions mediambientals, de consumidors i d'altres sectors de la societat civil està a punt de presentar una denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció.

 

Si en les pròximes hores deslliguem una inesperada tempesta ciutadana, podem sobreescalfar l'atmosfera mediàtica i ajudar a que s'iniciïn les accions necessàries per aclarir els fets i depurar responsabilitats penals i polítiques. També les del ministre Soria.

 

Article Ecologistes en Acció

 

 

 

 

Platja llarga

 

 

 

EL NOSTRE PATRIMONI NATURAL, EL NOSTRE FUTUR

 

JORNADA REIVINDICATIVA EN DEFENSA DELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS

 

16-17 de maig de 2015

 

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA) hem decidit adherir-nos a la jornada reivindicativa en defensa dels espais naturals protegits catalans, que es farà arreu de Catalunya.

 

En el seu moment vam firmar el manifest i ens vam adherir a la campanya de defensa que s’organitza des de la Comissió en Defensa del Patrimoni Natural de Catalunya.

 

Aquesta comissió ens va convocar a participar i auto-organitzar accions en defensa dels nostres espais naturals en una jornada conjunta durant el cap de setmana del 16-17 de maig.

 

Des de Vilanova, Ribes i Sitges convoquem una jornada reivindicativa en defensa de l’espai natural dels Colls i Miralpeix. Aquest espai actualment forma part del lloc d’importància comunitària anomenat Serres del Litoral Central i caldria millorar-ne la gestió.

 

La Jornada Que FAREM diumenge , dia 17 de maig , CONSTA d'una Caminada de DESCOBERTA d'uns quants dels valors Naturals, paisatgístics i arqueològics de l'espai dels Colls i Miralpeix naturals. Vaig demanar-los a les 9 del matí a l'ermita de Sant Cristòfol (Vilanova i la Geltrú). Anirem caminant pel camí de la Costa (GR-92) fins arribar a l'avenc del Gegant. Aquests farem el camí de tornada pel camí dels Colls. Un cop acabada la caminada (pels volts de la una) llegint un manifest a la defensa de l'espai i les propostes de gestió.

 

Us hi esperem!

 

 

Els Gegants